Én nagyon féltem a sütéstől kezdő háziasszony koromban. A  gyerekeim miatt azonban sok könnyen elkészíthető, gyors sütit sütöttem. Gyakorlatilag „kisütöttem” az első szakácskönyvemet. Azután valahogy rutinná vált a sütés, apósom is nagy rajongója lett a konyhámnak……szóval már könyv nélkül is tudtam helyettesíteni hozzávalókat……variáltam már bátran.

Igen ám – de „közbejött” a gluténérzékenység, aztán vele társulva a cukorprobléma is. Kissé összeomlott a rutin 🙂

Szeretnék megosztani veletek egy bombabiztos piskóta receptet. Csináltam csak kukoricalisztből, csak rizslisztből, kukoricakeményítővel……. nem állítom, hogy ez az egyedüli jó, amit most itt olvashattok,de …… ez biztosan jó 🙂

Piskóta tápiókakeményítővel

Hozzávalók :

  • 5 tojás
  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg tápiókakeményítő
  • 5 dkg cukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna 1 evőkanál olvasztott vaj / vagy étolaj
  • ½ citrom reszelt héja / vagy 1 ek kakaópor
piskóta tápiókával

Elkészítés:

A tojások fehérjéből habot verünk, kanalanként hozzáadva a cukrot közben. Egyenként belekeverjük a sárgákat, belereszeljük a citromhéjat, és hozzáadjuk az olvasztott vajat vagy az olajat. Végül lazán belekeverjük a szódabikarbónával, és a tápiókakeményítővel elkevert rizslisztet. A tortaforma alját jól kikenjük, liszttel megszórjuk (vagy sütőpapírral béleljük), és belesimítjuk a masszát úgy, hogy a közepéről a széle felé húzzuk kissé kenőlapáttal. Jó meleg, kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és rögtön levesszük a hőt 180 °C-ra. A sütőt érdemes már akkor bekapcsolni, amikor elkezdjük kimérni a hozzávalókat, mire végzünk a tészta összeállításával, addigra kellőképpen bemelegszik.

Ha már aranybarna a színe, nézd meg, átsült-e rendesen. Szúrj egy kést a piskótába, és ha nem marad rajta semmi, le is kapcsolhatod a sütőt. Ne vedd ki a tésztát azonnal, hanem kissé nyitott sütőajtó mellett tartsd még benn 10 percet – így a biztos, hogy nem esik össze.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

Ez a tészta a tápiókakeményítőtől puhább lesz,mint a tisztán rizslisztből készült társa – töltelék nélkül kicsit „fojtós” is. Kevésbé szárad ki és keményedik meg.

Finom töltelék ajánlat lehet a kókuszkrém, ami itt a blogon is szerepel.  🙂