A karfiolleves könnyű zöldségleves, ha megfelelőképpen készítjük el. Aki hajlamos a puffadásra a „k” betűs zöldségféléktől, megteheti, hogy előfőzi a karfiolrózsákat egy csipetnyi szódabikarbónás vízben. A szódabikarbóna mennyiségével azonban jobb vigyázni, mert pusztítja a C vitamin tartalmat, pedig a karfiol  gazdag C vitaminban. Ez az ásványi sókban is gazdag zöldségünk kiváló tápanyagforrás télen.

Karfiolleves, hozzávalók :

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek vaj vagy olaj
  • 1 dl tejföl vagy joghurt
  • 1 ek rizsliszt
  • só bors pirospaprika
hajdinás palacsinta

Elkészítés:

A zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rászórjuk a karikára vágott sárgarépát is. 5-10 percig fedő alatt pároljuk, majd a rózsáira szedett karfiolt is mellé szórjuk, felengedjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a karfiolt.

A tejfölt vagy joghurtot elkeverjük a rizsliszttel és lassan hozzáöntjük a levesünkhöz. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és egyet rottyantunk rajta. A gluténmentes grízgaluskát külön szoktam kifőzni.

Gluténmentes grízgaluska, hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 9 tk rizsdara
  • csombor vagy lestyán

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

A tojásból és a rizsdarából viszonylag kemény tésztát kapunk. Hagyjuk negyed órát állni a tésztát kiszaggatás előtt. A fűszereket akár ki is lehet hagyni- a són kívül- de a rizsdarának kicsit édeskés az íze, nem árt neki egy kis fűszer. Amikor lobog a főzővizünk, kisebbre vesszük a lángot és kiskanállal beleszaggatjuk a tésztát a vízbe. Ahogy a galuskák feljönnek a víz tetejére, kicsit nagyobbra vehetjük a lángot. Hamar megfő a galuska, egyet ellenőrzésként kivehetünk megkóstolni. Ha jónak ítéljük, leszűrjük és a leveshez adjuk.