Túrógombócot már akkor is csináltam kukoricadarából, amikor még sejtelmünk sem volt a gluténérzékenységünkről. A kukorica édeskés íze ehhez az ételhez nagyon illik, ráadásul ez a gombóc nem keményedik meg akkor sem ha meghűl.
Laktózmentes hozzávalókat használtam most a lányom miatt és természetesen gluténmentes morzsát.
Túrógombóc kukoricadarából
Hozzávalók :
- 1 dl kukoricadara
- 2,5 dl víz
- 2 ek cukor
- pici só
- 25 dkg laktózmentes túró
- gluténmentes morzsa
- vaníliás cukor
- vaj
- 1 dl laktózmentes tejföl
- reszelt citromhéj opcionálisan
Elkészítés:
A vizet a pici sóval, a cukorral, vaníliáscukorral és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáöntjük a kukoricadarát, majd közepes lángon főzzük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg jó sűrű lesz. Utána egy fedővel letakarjuk és hagyjuk tovább dagadni pár percet. Ezután az összetört túrót hozzákeverjük, jó alaposan összedolgozzuk.
A gluténmentes morzsát kevés vajon vagy kókuszolajon átpirítjuk, míg szép színt kap.Ez nem lesz olyan szép aranybarna , mint a búzalisztes társa, de kicsit pirul azért. Hozzákeverjük a cukrot és félretesszük..
Enyhén vizes kézzel gombócokat formálunk a túróval összekevert darából, majd beforgatjuk óvatosan a gombócokat az édes morzsába.
Tejföllel, porcukorral tálaljuk.
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
Olvastam túrógombóc receptet mákos verzióval is – a morzsa helyett. Kicsit bizalmatlan vagyok, mert a mák íze főzés nélkül nem igazán jön elő. Amit viszont tudok ajánlani hozzá, mert kipróbáltam és nekem ízlett – a pirított szeletelt mandula. Én a magvakat mindig „szárazon ” pirítom, tehát olaj nélkül. Serpenyőbe teszek annyi mandulát, amennyit várhatóan felhasználok, és nagyon sűrűn mozgatva, rázogatva pirítom meg . Mivel ezek kis lapocskák, nem hempergetem meg a gombócokat, hanem rászórom a tetejükre és kis mézet csurgatok rá. Jó étvágyat ! 🙂