Laktózérzékenység

A bélrendszer kiterjedt károsodása miatt leghamarabb kialakuló társuló betegség a laktózérzékenység a lisztérzékeny betegek esetében. Mivel az ellaposodó bélbolyhok felületén termelődne a laktáz enzim, ami a tejcukor bontását hivatott elvégezni, ennek hiányában a laktózt, tejcukrot nem képes a szervezet megemészteni. Ennek az emésztési problémának hasonló tünetei vannak, mint magának a coeliákiának. Felfújódás, hasmenés, IBS jellegű tünetek.

Alultápláltság, vashiány

Gyermekkorban a felszívódási probléma a testsúlygyarapodás megállását illetve fogyást idéz elő, ez pedig a test és idegrendszer általános fejlődésének megállását jelentheti. A vashiány okozza a fáradtságot, aluszékonyságot, gyengeséget. Ez a társuló betegség gyermekkorban a legveszélyesebb, így a szülő felelőssége ettől megóvni gyermekét!

Felnőttkori 1-se típusú cukorbetegség

Mivel a gluténérzékenység folytán felborul a szénhidrát-felszívódás, az inzulin mennyisége is változhat. Ez a társuló betegség okozhatja a felnőttkori 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, aminek lehetőségét megint csak genetikai hajlamosító tényezők jelezhetik előre. A gluténérzékeny és egyben cukorbetegek rendszeres vércukorszint ellenőrzésben és ennek alapján további gondozásban kell hogy részesüljenek.

Pajzsmirigy alulműködés - Hashimoto kór

Szintén autoimmun betegség. Gyakran jelentkezik együtt, társuló betegség formájában a gluténérzékenységgel. A Hashimoto betegség és a glutén-intolerancia között rendkívül erős a kapcsolat. A sérült vékonybél nyálkahártya olyannyira glutén áteresztővé válik, hogy  a pajzsmirigy működésére is hatást gyakorol. A fellépő jódhiányos állapotban az immunrendszer egyes a pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen antitesteket termelnek. Ezáltal folyamatosan fennálló, úgy nevezett krónikus gyulladás alakul ki, aminek következtében pajzsmirigy idővel elpusztulhat. Tünetei nagyban hasonlítanak kezdetben az általános fáradtság tüneteivel, azonban fázás, depresszió, szorongás is kialakul a hormonveszteség miatt. Jelenleg a kutatásoknak nem sikerült bizonyítani az összefüggés miben létét, de mivel nagyon gyakori a két betegség együttes fellépése, emiatt érdemes kivizsgáltatni mindkét területet, ha az egyik et már diagnosztizálták.

Idegrendszeri tünetek – figyelemhiány, depresszió, memóriazavar, autizmus

Ma már fontos összefüggéseket, kapcsolatot találtak az emésztés és az agyi működés kapcsolatára. A betegek emésztési problémái bélgörcsben, puffadásban, szélszorulásban, székrekedésben, hasmenésben, étkezési zavarokban, alultápláltságban jelentkeznek, és ezek tipikus tünetei az autizmusnak, a skizofréniának, a hiperaktivitásnak, az úgynevezett diszeknek, figyelem és koncentráció zavarnak, a bipoláris magatartászavarnak. Ha az emésztőrendszer egyensúlya felborul, a bevitt táplálék nem kerül megfelelő feldolgozásra és ezért egyrészt tápanyag és vitamin hiányos állapot alakul ki, másrészt viszont a nem megfelelően lebontott anyagok olyan patogén bélflóra állományt táplálnak, amelyek saját anyagcseréje viszont a szervezetre káros mérgeket termel. Ezek a mérgek a véráramba kerülnek és az agyi működést is befolyásolják. A kutatók kísérletei bizonyítják, hogy a glutén elhagyásával jelentős eredmények érhetők el a különböző mentális zavarok kezelésében.