Ne fogyaszd!
Gluténtartalmú, azaz a lisztérzékeny betegek számára szigorúan kerülendő élelmiszerek
A coeliákiás betegek számára tiltott minden gluténtartalmú élelmiszer. Ilyen a búza, árpa, rozs, tönkölybúza, korpa, árpa, maláta, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin, és az ezekből készült élelmiszerek. Csak körültekintéssel fogyaszthatók a húskészítmények és a pudingporok, készételek, félkészételek, hiszen ezek is tartalmazhatnak glutént. Fontos, hogy figyelemmel kísérjék a feltüntetett allergének között a gluténtartalom lehetőségét-illetve, hogy az adott élelmiszer gluténtartalmú -e.
Vannak olyan gluténtartalmú élelmiszerek, amelyek, bár csak nyomokban, de tartalmazhatnak glutént: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.
Megnehezíti a választást, hogy sajnos az élelmiszerek csomagolásán nem kötelező feltüntetni azt az adalékanyagot, melyből maximum 2% található az adott élelmiszerben. Fontos, hogy minden esetben körültekintéssel vásárolj, azaz a termékeken feltüntetett összetevők mellett keresd a „gluténmentes” illetve „glutént nem tartalmaz” feliratot, vagy az áthúzott búza-ábrát!