Lisztérzékenyek kézikönyve – Gluténmentes receptekkel

Szerző: Dr. Juhász Márk és Kovács Ildikó

A könyv szerzői Dr. Juhász Márk belgyógyász és gasztroenterológus és Kovács Ildikó, dietetikus, akik kitüntetett figyelemmel foglalkoznak a lisztérzékenységgel. A könyv első részében részletesen olvashatunk azokról a tényekről, melyeket a cöliákiáról tudnunk kell. Például a tünetekről, a diagnosztizálásról, a betegség fajtáiról és kezeléséről. Több mint 40 oldalon keresztül hasznos kérdéseket és válaszokat, valamint érdekes történeteket olvashatunk, míg végül hasznos tanácsokkal, mindennapokat érintő problémákkal is találkozhatunk a számtalan recept mellett.

Egészséges ínyencfalatok – Finomságok lisztérzékenyeknek (is)

Szerző: Hadarik Rita

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert Hadarik Rita séfként, népszerű és hiteles bloggerként is meg akarja mutatni, hogy milyen finomságokkal, milyen simán és villámgyorsan lehet életmód-váltani. Akár azért, mert élethosszig tartó diétára kell átállnia annak, akinek leletei igazolják a gluténérzékenységet, azaz cöliákiát. Akár pedig azért, mert csak egészségesebben szeretne étkezni, és a családját is szeretné ebbe az irányba terelni. Lehetőleg mindezt úgy, hogy látszólag minden maradjon a régiben: legyenek friss, ropogós kenyérfélék, gazdag levesek laktató és változatos levesbetétekkel, zamatos főzelékek, pörköltek, sültek az imádott köretekkel és persze sütik, torták, nasik ahogy eddig Lehetséges ez? De még mennyire! Íme, a bizonyíték: a Rita Konyhája blog szerzője és a garantáltan, 100%-ban gluténmentes fogásokat kínáló Köles ételbár tulajdonos séfje minden álmunkat valóra váltja ebben a kis kötetben!

Gluténmentes ételek – gyógyító fűszerekkel

Szerző: Sókiné Hajdara Ágota

A Lisztérzékenyeknek háziasszonyszemmel c. receptes könyve után az elmúlt évek tapasztalatai alapján újabb recepteket készített a szerző, folyamatosan figyelemmel kísérve az egyre egészségesebb és táplálóbb összetevőket.
Ebben a kötetben az eddigiek megtartása mellett további segítő anyagok felhasználására próbált figyelmet fordítani. Újdonságként kísérletezgetett olyan ételekkel, ahol gyógyító fűszerek hatásait figyelembe véve számított azok egészséget támogató hatására. Rövid idő alatt új kedvencek kerültek a családi étlapra, az egyszerűbb, mindennapi ételektől a szokásostól eltérő, ünnepi fogásokig egyaránt.
Diétás táplálkozásunkat hosszú távon alkalmazhatóvá, étkeinket finommá, táplálóvá kell tennünk, mindezt a hiánybetegségek, allergiák megelőzését és kizárását lehetővé téve.

Gluténmentes és finom! – Alapszakácskönyv lisztérzékenyeknek, ételallergiásoknak, diétázóknak, fogyni vágyóknak

Szerző: Kollár Anita

Kollár Anita az ELTE-n végzett nyelvészként, ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen sportedzői diplomát is szerzett. Több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett, ő volt a szakácskönyvek első számú tesztfőzője, valamint négy éven át a Stahl magazin vezető szerkesztője. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozik. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.

Lisztérzékenyek könyve – A coeliakia, a diéta, receptek, gluténérzékeny élet(mód)

Szerző: Dr. Banai János – Horváth Zoltánné Koltai Tünde – Veresné Bálint Márta

A sorozat új tagja közérthető formában ismerteti a coeliakiát, amely változatos tüneteket okozhat, és a legkülönbözőbb formában jelenhet meg. A lisztérzékenység gyógyításának legfontosabb eleme a gluténmentes diéta, vagyis bizonyos gabonafélék kiiktatása az étrendből. Az első hallásra egyszerűnek tűnő diétát nem könnyű megvalósítani, mert egész életre szóló változtatásról kell gondoskodni. Ebben segítenek a könyvben közölt receptek \(levesek, húsételek, főzelékek, köretek, saláták, sütemények) és az életmódra vonatkozó hasznos tanácsok.

Gap szindróma

Szerző:Dr.Natasha Campbell McBride

Az író Dr, Natasha Campbell McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában. Kisfiáról 3 éves korában állapították meg, hogy autista. Mivel az akkori hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző gyógyítási módszereket. Az írónő felismerte, hogy bizonyos pszichés állapotok javíthatóak diétával. Saját gyermekét az autizmus spektrumból hozta ki ezzel a módszerrel, de azt mondja, hogy tanulási nehézségeknél, figyelemzavarnál, depressziónál, hiperaktivitásnál is felmerülhet a háttérben a bél nem megfelelő működése, mely szigorú diétával regenerálható.

Úgy egyél, hogy jól legyél!

Szerző: Filippo, dr. Ongaro

Eszébe jutna valakinek homokot tölteni autója benzintartályába? Valószínűleg nem. Pedig majdnem ezt tesszük nap mint nap saját testünkkel. Életünk során átlagosan 30-60 tonna élelmet fogyasztunk el, ezért nem szabad alábecsülni, hogyan hatnak egészségünkre táplálkozási szokásaink. De mit, mikor és hogyan együnk? Nehéz jól döntenünk a rengeteg tévhit, közhely és hamis vélekedés mellett.
A könyv elméleti megalapozottsága mellett rendkívül sok tanáccsal szolgál arra, hogy egészségünk megőrzése és életünk meghosszabbítása érdekében hogyan változtassunk helytelen táplálkozási szokásainkon, hogyan mondjunk le az élelmiszerkereskedelem és fogyasztói társadalom csábító, de egészségre káros ajánlatairól, hogyan alakítsuk ki fokozatosan a génjeinknek megfelelő étrendünket, és mindebben hogyan segíthetünk másoknak.