Tünetek

A lisztérzékenység klasszikusan puffadással, hasmenéssel, zsírszékeléssel, hányingerrel, hányással jár. Ezek a tünetek a zsírok emésztetlen távozása miatt alakul ki. Hasmenés helyett székrekedéssel is járhat a betegség és kialakulhatnak fájdalmas szájnyálkahártya fekélyek. Nem egy esetben a fogak korai romlása, a fogzománcon kialakuló hibák is tapasztalhatóak. A szénhidrátok, fehérjék  és a zsírok csökkent felszívódása miatt energiahiány lép fel, állandósuló fáradtság alakul ki. Testsúlycsökkenés, fejfájás, migrén, hajhullás és akár pszichés problémák is társulhatnak mellé. A gluténérzékenység diagnózis felállításához minden esetben részletesen kell tájékoztatnunk orvosunkat az általunk tapasztalt tünetekről! Ha gondoljuk, akár feljegyzéseket is készíthetünk róluk!

Diagnosztika

Gluténérzékenység diagnózis

Gluténérzékenység diagnózis

A gluténérzékenység diagnózis felállításához rutin laborvizsgálat eredménye is tartalmazhat ráutaló információt – pl. csökkent hemoglobin szint, a betegség diagnosztizálására azonban specifikus labortesztet alkalmaznak. A szerológiai tesztek igen fejlettek ma már, ennek ellenére a diagnózis alappillére továbbra is az endoszkópos vizsgálat. A tükrözéses vizsgálat lényege egy kamera lejuttatása a vékonybél problémás szakaszára, és mintavétel szövettani vizsgálat céljából. Több olyan központ létezik, ahol vérminta segítségével gyorstesztet is végeznek, melynek egy órán belül már van is eredménye, és teljesen fájdalommentes.  Magyarországon minden 1000 emberből 10 gluténérzékeny, de csak 2 tud róla! Az úgynevezett csendes cölikália (lappangó gluténérzékenység) nagyon veszélyes lehet!

Emésztőszervi tünetek

A lisztérzékenység klasszikusan puffadással, hasmenéssel, zsírszékeléssel jár. Ez a tünet a zsírok emésztetlen távozása miatt alakul ki. Hasmenés helyett székrekedéssel is járhat a betegség és kialakulhatnak fájdalmas szájnyálkahártya fekélyek. A szénhidrátok, fehérjék és a zsírok csökkent felszívódása miatt energiahiány lép fel, állandósuló fáradtság alakul ki. Testsúlycsökkenés, fejfájás, migrén, hajhullás és akár pszichés problémák is társulhatnak mellé.

Kezelése

Gluténérzékenység diagnózis

Gluténérzékenység diagnózis

A lisztérzékenység jelenleg nem gyógyítható. Tünetei megszűnnek gluténmentes diéta alkalmazásával. Természetesen, ha kialakult a laktózérzékenység (mint járulékos betegség), ennek is egyik kezelési módja a tejtermékek kerülése. De a laktózérzékenység esetében nagy segítség a betegek számára a kereskedelmi forgalomban lévő laktózmentes tej, tejtermékek és a laktáz enzimet tartalmazó emésztést segítő kapszulák, tabletták, amelyek teljes mértékben megoldják ezt az emésztési problémát.