Mi is az a lisztérzékenység, gluténérzékenység?

A lisztérzékenység elnevezés félrevezető lehet, mert glutén nem kizárólag a búzalisztben van. A szervezetünk érzékenységi reakcióját a glutén egyes alkotórészei okozzák, melyek az árpában, rozsban és a búzában is megtalálhatóak. Ezek az alkotórészek fehérjék (egészen pontosan a gliadin és a glutenin), melyek ellenállnak az emésztőenzimeknek, ezzel gyulladást idézve elő a bélnyálkahártyán. A kialakult gyulladásos területen károsodik a bélnyálkahártya, eltűnnek a bélbolyhok és csökken, illetve megszűnik a tápanyag felszívódás.

Lisztérzékenység

A tápanyag feldolgozás nélküli távozása a szervezetből hiánybetegségeket idéz elő, amelyek további súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, melyek például az arthritis, ADHD, depresszió, szorongás, IBS, colitis, crohn-betegség, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, gombás fertőzések elburjánzása, szervgyulladás, fogyás / testtömeg-növekedés és alultápláltság, korpás szeborrea, rozácea, hajhullás.

A fejlődő országok területén sajnos egyre több lisztérzékeny tünetekkel küzdő pácienst diagnosztizálnak. A New England Journal of Medicine ezidáig 35 különféle betegségre mutatott rá, melyet egyértelműen a gluténfogyasztás okoz. Az élelmiszeriparban azonban egyre több és több termékbe kerül glutén- olyanokba is (pl.: felvágottak), amelyekbe nem is lenne rá szükség. Miért? Mert a gluténfogyasztás növeli az éhségérzetet, így újra- és újra megéhezünk, tehát egyre többet fogyasztunk az adott termékből.

Kutatások bizonyítják
Lisztérzékenység

Lisztérzékenység

A University of California kutatói lisztérzékenység tüneteit tapasztaló embereket 10 napra glutén-, cukor- és tejmentes diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulin szintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterin szintje pedig süllyedt- mindössze 10 nap alatt!

A lisztérzékenység tehát nem más, mint egy figyelmeztetés: hagyd el az étrendedből azokat az amúgy is káros élelmiszereket, amelyek kizárólag problémákat, szélsőséges esetben pedig komoly betegségeket okozhatnak!