Diós csokis süti áfonykrémmel

ápr 8, 2016

Ez a finom gluténmentes diós csokis süti tulajdonképpen nagyon hasonlít a piskótához, de még annál is jobban bírja a tárolást. Én a krém miatt hoztam ezt létre 🙂 – mert annyira megkívántam az áfonyát a hideg téli napok után. És mivel dió is van benne – hát igazán gazdag tésztát kaptam ! A krém pedig magáért beszél! Aki jobban szereti pl. eperrel – hát úgy is megéri kipróbálni 🙂

Diós csokis süti, hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 10 dkg csokoládé
  • 10 dkg vaj vagy kókuszolaj
  • eritrit
  • 1 ek sütőpor
  • fahéj
  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg tápióka keményítő
  • 5 dkg darált dió
  • 1 dl tejföl

 A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszínhab
  • 3 kanál áfonyalekvár
  • cukor
  • pár szem áfonya
diós csokis süti

Elkészítés:

Az olvasztott csokit összekeverjük az eritrittel, a zsiradékkal- ha kókuszolaj, akkor azt is olvasszuk fel!- a fahéjjal és a tejföllel. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és jól kikeverjük.

A rizslisztet, a tápiókakeményítőt és a diót összekeverjük egy másik tálban. Hozzáadjuk a sütőport, majd hozzákeverjük,kavarjuk az előzőleg kikevert tojásos krémünket.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és amíg melegszik , kemény habbá verjük a tojások fehérjéit. Amikor megkaptuk a szép habot, óvatosan , apránként adagolva hozzáadjuk a masszánkhoz. Jó nagy, kerek mozdulatokkal dolgozzuk össze a habot a masszával, így nem törjük teljesen össze. Könnyebb, magasabb tésztánk lesz.

Kivajazott,rizsliszttel megszórt tortafomába öntjük a masszát és 180 fokon megsütjük – tűpróbáig.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

Amíg sül a tészta összeállíthatjuk a krémet.

A tejszínből habot verünk és az előzőleg a cukorral és az áfonyalekvárral jól kikevert mascarponéhoz adagoljuk a habot. Hűtőszekrénybe tesszük és amíg jól megdermed,- pont meghűl a kisült diós tésztánk.

A teljesen kihűlt tésztát vízszintesen kettévágjuk és a krém felével megtöltjük, majd a másik felét az áfonyakrémnek a tortánk tetejére kenjük. Díszítésként kerülhet pár szem friss áfonya a sütire.

Most, amikor ezt a tortát csináltam, a krém felét pohárba „kellett” tennem – nagyon szeretem (megettem) ! – így aztán a tésztát áfonyalekvárral kentem meg. Csak a tetejére tettem a krémet – mindenki jól járt 🙂