Gluténmentes epertorta
Nem mondhatnám , hogy elkezdődött volna az eperszezon, de annyira illatos görög epret lehet kapni a piacon, hogy semmiképp nem hagyhattam ki ezen a hétvégén egy epertortát.
Ezen kívül a tejszín a másik gyengém, szóval szinte cukor nélkül és abszolút glutén nélkül elkészítettem ezt a sütit, ami aztán úgy eltűnt a gyomrokban egy szempillantás alatt, mintha nem is lett volna!
Gluténmentes epertorta, hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 ek gyümölcscukor
- 2 ek rizsliszt
- 2 ek tápiókakeményítő
- 1 ek pirított szeletelt mogyoró
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá a cukorral. A habhoz keverjük a sárgákat és az előzőleg összekevert lisztet,keményítőt és mogyorót.
Sütőpapírral kibélelt kerek sütőformába öntjük a masszát. 22 cm-es sütőformát használtam ehhez a tortához. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. fél óráig sütjük. Ha hamar barnulna a teteje, alacsonyabbra (150fokra) vesszük a hőfokot.
Amikor teljesen kihűlt a tortalapunk, kettévágjuk és a következő krémmel töltjük meg:
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 csomag Zselatinfix
- 2-3 ek eritrit
- 10 dkg eper
A mascarponét kikeverjük a leturmixolt eperrel és az eritrittel. A tejszínből habot verünk a zselatinfixszel és hozzákeverjük az epres mascarponét. Ezzel a krémmel megtöltjük a tortalapunkat, de érdemes egy kicsit a tetejére is hagyni. Hűtőben pihentetjük egy órát.
Ezután jön a „java” 🙂
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
A díszítés:
Hozzávalók:
- 3 dl tejszín
- 1 habfixáló por
- 35 dkg eper
- 2 szem kiwi
A tejszínt felverjük a habfixáló porral. A tortánkat félbevágott eperszemekkel feldíszítjük, majd rásimítjuk a tejszínhabot. Erre újabb eperdíszítés és kiwi darabok kerülnek. A mogyoró igazi különlegesség a torta tésztájában, amikor ebbe a gyümölcsös krémbe harapunk. Persze, ha nagyon édesszájú valaki, több cukorral is elkészíthető ez az üde finomság.