Gluténmentes epertorta

ápr 29, 2016

Nem mondhatnám , hogy elkezdődött volna az eperszezon, de annyira illatos görög epret lehet kapni a piacon, hogy semmiképp nem hagyhattam ki ezen a hétvégén egy epertortát.

Ezen kívül a tejszín a másik gyengém, szóval szinte cukor nélkül és abszolút glutén nélkül elkészítettem ezt a sütit, ami aztán úgy eltűnt a gyomrokban egy szempillantás alatt, mintha nem is lett volna!

Gluténmentes epertorta, hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3 ek gyümölcscukor
  • 2 ek rizsliszt
  • 2 ek tápiókakeményítő
  • 1 ek pirított szeletelt mogyoró

A tojások fehérjét felverjük kemény habbá a cukorral. A habhoz keverjük a sárgákat és az előzőleg összekevert lisztet,keményítőt és mogyorót.

Sütőpapírral kibélelt kerek sütőformába öntjük a masszát. 22 cm-es sütőformát használtam ehhez a tortához. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. fél óráig sütjük. Ha hamar barnulna a teteje, alacsonyabbra (150fokra) vesszük a hőfokot.

Amikor teljesen kihűlt a tortalapunk, kettévágjuk és a következő krémmel töltjük meg:

Gluténmentes epertorta

 Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag Zselatinfix
  • 2-3 ek eritrit
  • 10 dkg eper

A mascarponét kikeverjük a leturmixolt eperrel és az eritrittel. A tejszínből habot verünk a zselatinfixszel és hozzákeverjük az epres mascarponét. Ezzel a krémmel megtöltjük a tortalapunkat, de érdemes egy kicsit a tetejére is hagyni. Hűtőben pihentetjük egy órát.

 Ezután jön a „java” 🙂

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

A díszítés:

Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 1 habfixáló por
  • 35 dkg eper
  • 2 szem kiwi

A tejszínt felverjük a habfixáló porral. A tortánkat félbevágott eperszemekkel feldíszítjük, majd rásimítjuk a tejszínhabot. Erre újabb eperdíszítés és kiwi darabok kerülnek. A mogyoró igazi különlegesség a torta tésztájában, amikor ebbe a gyümölcsös krémbe harapunk. Persze, ha nagyon édesszájú valaki, több cukorral is elkészíthető ez az üde finomság.