Gluténmentes konyha szakszerű, profi kialakítása

márc 4, 2016

Kiderült, hogy gluténmentes diétát kell tartanod, azaz száműznöd kell az étrendedből azaz az ételeidből a gluténtartalmú alapanyagokat. Ez alapvetően megváltoztatja az eddigi főzést,tárolást.

Azért írtam „főzést”, és nem konyhát, mert könnyen meglehet, hogy a családod többi tagja nem szeretne áttérni a gluténmentes táplálkozásra. Ebben az esetben meg kell oldanod, hogy a gluténmentes alapanyagok, élelmiszerek elkülönítve legyenek tárolva a kamrában, a konyhában és az előkészítés, feldolgozás során.

Megpróbálom lépésről lépésre leírni és ezzel egyszerűbbé tenni a gluténmentes konyha kialakításának a megvalósítását.

hajdinás palacsinta
gluténmentes konyha

gluténmentes konyha

Kamránk felmérése – dietetikus ( vagy sorstárs) segítségével nézzük át a meglévő élelmiszerkészletünket.

Eltávolítás,elkülönítés – a tiltott élelmiszereket távolítsuk el a konyhánkból, illetve ha családtagjaink továbbra is a hagyományos étrendet követik, élelmiszereiket különítsük el. Lehetőség szerint másik polcra kerüljenek a gluténmentes termékek, nehogy szennyeződés – búzalisztpor-kerüljön a gluténmentes élelmiszerekbe. Külön vágódeszkát érdemes használni pl. a gluténmentes kenyér, pékáru vágásához.

Élelmiszereink összetételének ellenőrzése – vegyük sorra, mely élelmiszerek gluténmentesek eredetüktől fogva (pl.zöldségfélék, gyümölcsök) és ellenőrizzük a háztartásunkban lévő élelmiszerek összetételének leírását, melyek tartalmaznak glutént

A helyettesítők beszerzése– vegyük sorra, mely helyettesítő nyersanyagokat fogjuk használni (lisztek) illetve az eddig használt termékeket, mely gluténmentes termékkel fogjuk helyettesíteni (tészták).                                                                        Érdemes beszerezni az alapliszteket: rizsliszt, kukoricaliszt, gluténmentes zabpehelyliszt és apránként beszerezzük az újabb receptek alapanyagait is. Ha nagy tésztafogyasztók vagyunk, belecsaphatunk a közepébe!- vegyünk próbaképpen többféle gluténmentes száraztésztát – ilyenkor persze nem rossz elolvasni, mások mit tapasztaltak ezekkel a különféle márkákkal kapcsolatban. Minél nagyobb konyhatündérek vagyunk, annál hamarabb kiegészül a készletünk, de ezt nem kell sürgetni:)

Felszerelésünk is legyen a gluténmentes főzéshez – szerezzünk be gluténmentes szakácskönyvet, recepteket– sokkal szívderítőbb már az elején finomakat főzni, minthogy a kísérletezésben hamar elmenjen a kedvünk 🙂 – az egyéni ízek jöhetnek majd ezután!

Szerezzünk új ismereteket,tapasztalatot –  derítsük fel a piacot ! minél több gluténmentes terméket megismersz, annál jobban ki tudod választani az ízlésednek megfelelőt – sok termék akár kellemetlen benyomást tehet, mások ízlenek majd 🙂