A kókuszkrém kapcsán szeretnék pár szót szólni a xilitről, hiszen ennél a receptnél is megemlítem, mint édesítő alternatívát.

A xilit cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak.Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nyírfacukor néven is ismert,ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül. Arra mindenképpen figyelni kell,hogy túl sokat ne fogyasszunk belőle, mert míg a fogaknak jó :), addig az arra érzékenyek számára hasmenést okozhat.

A krémeket, desszerteket szívesen édesítem a xilittel – időnként. Érdemes kipróbálni, kicsit több kell belőle, mint a cukorból. Ez a kókuszkrém, amit most készítettem,pohárkrémnek is kiváló,mert jó tartása van, de tortakrémnek is ajánlom . Gyönyörű, habos, fehér tortát készíthetünk vele, és igazán pikánssá tehetjük, ha a piskótáját kakaósan, csokisan sütjük meg.

De most nézzük csak a krémet 🙂

Kókuszkrém glutén nélkül

Hozzávalók :

  • 2 dl tej
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 1 lapos ek tápiókaliszt
  • 1 lapos ek kukoricaliszt
  • 2 dl tejszín
  • édesítő: cukor vagy xilit
  • vaníliás cukor
  • gluténmentes babapiskóta pl.

 

Kókuszkrém gluténmentesen

Elkészítés:

A tejet felfőzzük a kókuszreszelékkel. Összekeverjük a liszteket a vaníliás cukorral és amikor megpuhult a kókusz, óvatosan hozzákeverjük. Ha cukrot használunk, az is kerüljön a lisztkeverékbe, ha xilitet, csak a tűzről levéve keverjük majd a krémhez. A liszt- kókusz keveréket besűrítjük állandó keverés mellett.
Miután kihűlt a főzött krém hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
Babapiskótával kibélelt tálkákba öntjük és egy éjszakára,de legalábbis pár órára  hűtőbe tesszük.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

Ha tortakrémet szeretnénk készíteni belőle, a még meleg – de már nem forró – krémhez  keverhetünk 5 dkg vajat vagy kókuszolajat és a teljes kihűléskor forgatjuk hozzá a felvert tejszínhabot. Kicsit erősebb tartást, keményebb állagot kapunk a piskóta megtöltéséhez.