A kókuszkrém kapcsán szeretnék pár szót szólni a xilitről, hiszen ennél a receptnél is megemlítem, mint édesítő alternatívát.
A xilit cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak.Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nyírfacukor néven is ismert,ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból készül. Arra mindenképpen figyelni kell,hogy túl sokat ne fogyasszunk belőle, mert míg a fogaknak jó :), addig az arra érzékenyek számára hasmenést okozhat.
A krémeket, desszerteket szívesen édesítem a xilittel – időnként. Érdemes kipróbálni, kicsit több kell belőle, mint a cukorból. Ez a kókuszkrém, amit most készítettem,pohárkrémnek is kiváló,mert jó tartása van, de tortakrémnek is ajánlom . Gyönyörű, habos, fehér tortát készíthetünk vele, és igazán pikánssá tehetjük, ha a piskótáját kakaósan, csokisan sütjük meg.
De most nézzük csak a krémet 🙂
Kókuszkrém glutén nélkül
Hozzávalók :
- 2 dl tej
- 8 dkg kókuszreszelék
- 1 lapos ek tápiókaliszt
- 1 lapos ek kukoricaliszt
- 2 dl tejszín
- édesítő: cukor vagy xilit
- vaníliás cukor
- gluténmentes babapiskóta pl.
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a kókuszreszelékkel. Összekeverjük a liszteket a vaníliás cukorral és amikor megpuhult a kókusz, óvatosan hozzákeverjük. Ha cukrot használunk, az is kerüljön a lisztkeverékbe, ha xilitet, csak a tűzről levéve keverjük majd a krémhez. A liszt- kókusz keveréket besűrítjük állandó keverés mellett.
Miután kihűlt a főzött krém hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
Babapiskótával kibélelt tálkákba öntjük és egy éjszakára,de legalábbis pár órára hűtőbe tesszük.
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
Ha tortakrémet szeretnénk készíteni belőle, a még meleg – de már nem forró – krémhez keverhetünk 5 dkg vajat vagy kókuszolajat és a teljes kihűléskor forgatjuk hozzá a felvert tejszínhabot. Kicsit erősebb tartást, keményebb állagot kapunk a piskóta megtöltéséhez.