Ó az a finom nokedli csirkepaprikással, amit régen csináltál Anya! – gluténérzékeny lányom óhaj-sóhaja volt az íz idézés:) Finom volt a nokedli tojásosan is, pörkölttel is. Igazi magyar tésztaféle. Hozzá fejessaláta, vagy uborkasaláta ! Mmmmm…. A mosogatást utána viszont rettentően utáltam, ragadt a szaggatón maradt tészta, mint a csiriz. Na, örömmel tudatom veletek, hogy a gluténmentes nokedli után álom a mosogatás 🙂 Ez nem ragad, egyszerűen leomlik a maradék tészta a szaggatóról. Hátrány? Talán annyi, hogy ha olyan rugalmasat szeretnétek, amilyen a búzalisztből volt, akkor több tojás kell bele.
Nokedli csirkepaprikással, hozzávalók:
- 1 tojás
- 2 ek. tejföl
- 4 ek., vagy 8 dkg rizsliszt
- Só
- Kevés víz
Elkészítés:
Kezdd azzal, hogy felteszel forrni vizet egy akkora edényben, ami fölé tudod helyezni a nokedliszaggatót. Sót teszel bele, és lefeded. Egy tálban a tejföllel elkevert ,megsózott tojáshoz hozzákeverjük a rizslisztet és éppen csak annyi vizet teszünk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Ha még sosem csináltál nokedli tésztát, akkor ezt úgy kell elképzelni, hogy a tejfölnél sűrűbb legyen kicsit a tésztád, hiszen a nokedliszaggatón nem szabad átfolynia, neked kell átdörgölnöd a szaggatón. A forrásban lévő vízbe beleszaggatod az így elkészült tésztát, és amint belekerült, már veheted is ki a vízből egy szűrővel. Ennek a tésztának pár pillanat elég a készhez 🙂
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
Ha úgy érzed, hogy esetleg kicsit rugalmasabbat szeretnél legközelebb, próbáld ki két tojással a nokedlit. A tojás keményít rajta, így teljesen más lesz a nokedli állaga. Mindamellett a rizsliszt egyik sajátossága mások szerint, hogy nem is kell hozzá tojás. Én máshogy tapasztaltam, bízzuk hát mindenki egyéni ízlésére 🙂
Jó étvágyat!