A kora reggeli piac = áhitat. Van egy olyan hangulat, ami semmihez nem hasonlítható. Így októberben csíp a levegő reggel, hiába van ott a napközbeni meleg ígérete a napsütésben. És mivel szombat van,reggel kevesen vannak. Aki teheti valószínűleg inkább tovább alszik ma. Itt hívogat a standon az a körte, amit tegnap éjjel raktak fel a kocsira 🙂 Körbejárós vagyok, mindent megnézek. Otthon már elképzelem, mit is veszek, de aztán amikor valami szépet, frisset, gusztusosat látok, átíródnak a tervek. Ma nem volt különösebb elképzelésem, csak az, hogy minél több zöldség legyen az asztalon. Így került a kosaramba cukkini, hagyma, sütőtök és tojás. Panírozott cukkini…- már csináltam és bár hosszúnak tűnik az elkészítése, nem az. A lényeg, hogy elő kell készíteni a cukkinit, mert igen sok levet ereszt a sótól.

Panírozott cukkini, hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini / hosszában 3darabba vágva
  • ½ tk só
  • gluténmentes zsemlemorzsa
  • 2 ek reszelt sajt – a legjobb a parmezán jellegű
  • ¼ pohár kukoricaliszt
  • olasz fűszerkeverék
  • 2 tojás felverve
  • zsiradék megkenni a tepsit

Öntethez:

  • 1 ek vaj
  • 1 ek oliva olaj
  • 1 nagy hagyma vékonyan felkarikázva
  • 2 tk almaecet vagy fehér borecet
  • 2 tk méz
  • 2 tk dijoni vagy magos mustár
  • 1 pohár tejföl
  • só és bors
Panírozott cukkini

Elkészítés:

Miután felvágtad a cukkiniket, távolíts el a magokat, sózd le őket és tedd őket félre 2 órára, hadd csöpögjenek ki. Addig csináld meg az dippet. Az olajat és a vajat forrósítsd fel és tedd bele a vékonyan felszeletelt hagymát. Közepes tűzön ,gyakori kevergetés mellett párold a hagymát barnára. Ez kb. 20 perc. Vedd le ezután a tűzről és keverd hozzá az ecetet. Egy kézi mixer segítségével keverd hozzá a mézet, a mustárt és a tejfölt. Addig keverd, amíg teljesen összeérnek , és sózd , borsozd meg. Ezután tedd be a hűtőszekrénybe. Készíts elő magadnak egy panírozóhelyet. Ez mindig nagy rumlival jár.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

Kell hozzá két nem túl magas falú tál. Az egyikben keverd össze a zsemlemorzsát,a sajtot,a fűszereket és a lisztet. A másikban a két felvert tojás lesz. Készítsd elő a tepsit, kibélelve megzsírozott, olajozott sütőpapírral. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 220C-ra. A felszeletelt, lecsöpögtetett cukkiniket mártsd be az egyik kezeddel először a felvert tojásba, hagyd hogy lecsöpögjön, aztán tedd át a panírozó tálba és a másik kezeddel forgasd meg. Lapogasd is rá a panírt, majd fektesd sorba a tepsibe. Tedd be a sütőbe a bepanírozott cukkiniket és 12 perc sütés után óvatosan forgasd meg őket. Újabb 8-10 percre tedd vissza a sütőbe őket. A lehűlt ínyenc dippeddel tálald forrón. És már el is készült a panírozott cukkini!

Jó étvágyat!