A lasagnéról mindannyian tudjuk, hogy Garfield kedvence. Ezzel az én kis családom is pontosan így van, mindig hatalmas sikereket aratok vele. Tekintve azonban, hogy a lányom és én magam is lisztérzékenyek vagyunk, ki kellett kísérleteznem a gluténmentes lasagne elkészítését, hogy ez se maradjon ki a repertoárból 🙂
Gluténmentes lasagne, hozzávalók :
- 1 csomag La Veneziane lasagne tészta
- 30 dkg darált sertéshús
- 20 dkg darált marhahús
- 4 ek olivaolaj
- 20 dkg sűrített paradicsom
- 2 dl rose bor
- 1 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- babérlevél
- 8 dl tej
- 6 dkg vaj
- 8 dkg rizsliszt
- 30 dkg reszelt sajt
- 10 dkg parmezan
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olivaolajon, majd rátesszük a husokat. Kicsit átpirítjuk azután hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát és az áttört fokhagyma gerezdeket. Pár perc párolás után hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a bort és sózzuk, borsozzuk, beleteszünk 2 babérlevelet és főzzük kb. másfél órán keresztül lassú tűzön. A szószunk finom krémesre fő ennyi idő alatt.
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
Közben elkészítjük a besamel mártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a rizslisztet és apránként adagolva belekeverjük a friss tejet. Selymes, krémes, ízletes mártást kapunk. A tepsi aljára a húsos szószból terítünk először, erre kerül egy réteg tészta. A tésztára következik egy réteg besamel mártás, amit megint a szósz takar be. Most megszórjuk sajttal és ismétlődik a rétegezés pontosan ebben a sorrendben. Az utolsó tésztarétegre csak besamel mártás kerül és parmezán szórás. 175 fokon sütjük kb. 35 percig. Legalább fél órát hagyjuk pihenni miután elkészült és csak utána tálaljuk – melegen. Finom, tápláló, és nagyon egészséges! Ha elkészült, nincs más dolgunk, mint fogadni a bókokat érte 🙂