Bármilyen süteménnyel is szeretnéd meglepni magad, a barátaid, vagy a családod, az alaptészta receptjére mindenképpen szükséged lesz 🙂
Alaptészta, hozzávalók (5 palacsintához):
- 12 dkg szezámmagliszt (mandulaliszt is jó)
- 5 dkg tápióka keményítő
- 2 dkg kókuszliszt
- 2 púpozott ek. útifűmaghéj
- 1/2 tk. só
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 2,5 dl forró víz
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. zsír vagy kókuszolaj
Elkészítés:
A töltelékhez főzd keményre a tojásokat, majd hűtsd ki és pucold meg. Keverd krémesre a többi hozzávalóval és töltsd egy habzsákba, tedd hűtőbe felhasználásig. Tetszés szerint bármivel ízesítheted a tojáskrémet. Akinek gondjai vannak a főtt tojás pucolásával, elmondom, hogy hogyan kell csinálni.
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
A tojásokat tedd egy fazékba, ne hideg vízben kezd el főzni, hanem öntsd fel lobogó forró vízzel, ne közvetlenül a tojásokra öntsd, hogy ne pattanjon el, bár néha így is előfordul. Semmi más trükk nem kell hozzá, ha így főzöd a tojást, mindig szépen, kínlódás nélkül le tudod majd szedni a héját, nekem mindig műkődik. A tésztához a száraz hozzávalókat mind vegyítsd el egy tálban, kevergetés közben öntsd hozzá a citromlével elkevert forró vizet, majd add hozzá a zsírt is. Keverd jól össze, hagyd kicsit hűlni, majd a kezeddel gyúrd át. Sütőpapíron vagy szilikon lapon nyújtsd ki 2-3 mm vastag téglalap alakúra. Nem kell alálisztezni, jól kezelhető a tészta, de persze lehet. Vágd fel hosszú csíkokra, a fém roló formákat kicsit kend meg olajjal és tekerd rá a tésztát, tedd őket sütőpapíros tepsire, előmelegített 180 fokos sütőben süsd kb. 20-25 percig, kevesebb ideig szoktam sütni, de ezt egy kicsit jobban át kell sütni, hogy legyen tartása majd. Ha kész hagyd hűlni őket kicsit, majd óvatosan húzd le a rolókat a formáról. Ha teljesen kihűltek, akkor töltsd meg a tojáskrémmel, a két végét mártsd reszelt parmezánba, ha szeretnéd.