Karácsony előtt keresgéltem, tanácsokat kértem, kaptam……. Gluténmentes linzer volt, amit sütni szerettem volna. Olyat, amilyen a hagyományos margaréta formájú, finom, lekváros. Kaptam is két receptet, hát gondoltam,kipróbálom mind a kettőt. Már csak azért is, mert amikor csak tehetem inkább saját lisztkeveréket szeretek használni – ilyenkor teljesen biztos lehetek abban, hogy semmi adalékanyagot, mesterséges hozzávalót nem teszek az ételbe. Tehát az egyik recept ilyen, saját keverésű, a másik lisztkeverékből készült.

És a fintor 🙂 : bizony a lisztkeverékből készült messze lepipálta a kukoricalisztből készült tésztát. A tapasztalatom az, hogy a kukoricaliszt édeskés, jellegzetes íze többnyire annyira markáns, hogy az elkészült sütemény jellegét alapvetően befolyásolja. Másrészt ez a kukoricalisztes linzer kényesebb, törékeny is lett.

Mégis bíztatok mindenkit egy kísérletre, hiszen jól kitapasztalható a kukoricaliszttel való munka, – és a süti is egész jó belőle:) A Schar lisztkeverékből készíteni linzerkarikát – na ez pedig egy kihagyhatatlan variáció így farsangkor!

Gluténmentes linzer, hozzávalók:

  • 30 dkg  kukoricaliszt
  • 5 dkg  rizsliszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 3 ek porcukor (+vaníliás cukor, vagy pár csepp aroma)
  • 1 ek tejföl
  • késhegynyi szódabikarbóna vagy fél csomag sütőpor
  • néhány evőkanálnyi gyümölcslekvár
Gluténmentes linzer

Elkészítés:

A kukoricaliszthez hozzákeverjük a sütőport, vagy a szódabikarbónát, majd a vajjal elmorzsoljuk.Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot, a tejfölt, 2 tojássárgáját, és gyorsan összegyúrjuk, hogy ne olvadjon el a vaj. A nyújtódeszkát rizsliszttel megszórjuk, a tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle. A sütőt előmelegítjük, majd 150 fokon megsütjük a linzereket. Nagyon gyorsan kisül. A még langyos karikákat lekvárral összeragasztjuk, süteményestálra helyezve  pocukorral megszórhatjuk.

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

 Schar lisztkeverékből készült gluténmentes linzer:

Hozzávalók:

  • 1 tojássárgája
  • 12 dkg Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 6 dkg porcukor
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 8 dkg hideg vaj
  • sárgabaracklekvár
Gluténmentes linzer

A Schär lisztkeveréket, a porcukrot és a darált mandulát összekeverjük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és a tojássárgáját hozzáadva összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük fél órán át. Ha letelt az idő, sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit és előmelegítjük a sütőt 180 ºC fokra. A tésztát (Schär liszttel megszórt gyúródeszkán) 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és kiszúróval formákat szúrunk ki belőle úgy, hogy minden második darab közepébe egy lyukat szúrunk – ez lesz a teteje. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük a linzereket, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, egy teli kekszet vékonyan megkenünk lekvárral, ráhelyezünk egy lyukas kekszet és porcukorral meghintve tálaljuk.