A hajdinás palacsinta lett a mai reggelim. Bevallom, amióta gluténmentesen élek, két kedvenc reggelim van. És tudom, sokaknak fura, de egyszerűen nem unom meg őket. Talán, mert annyira sokfélék tudnak lenni. Az egyik a vegyes zöldségsaláta. Nyers, lereszelt zöldségek, megbolondítva sajttal vagy pirított magokkal, vagy joghurttal. Megunhatatlan:) A másik a hajdinás palacsinta. Ami a palacsintát illeti, én rendszerint nem töltöm meg és sósan, ropogósra sülve szeretem őket. Nagyon kialakultak már az arányok, az alkatrészek viszont mindig változnak. Ma a hajdinás üvegem akadt a kezembe:)
Hajdinás palacsinta, hozzávalók (5 palacsintához):
- 1 tojás
- 3 ek.joghurt
- 2 ek.rizsliszt
- 2 ek.tápiókaliszt
- 2 ek.hajdina
- só
- víz
- 1 ek.pirított naprafogómag
- a sütéshez vaj
Elkészítés:
Tehát: A tojást beleütöttem a tálba, hozzákanalaztam a joghurtot, összekevertem. A tojást sosem sózom meg közvetlenül, mert összeránthatja a só és akkor már nem keveredik olyan szépen, selymesen a liszttel. Na, most jöhet a só, ahogyan Te szereted 🙂 Ha kezdő vagy, ne tegyél sokat – az első palacsintád kisülése után meg tudod kóstolni az eredményt és utánasózhatsz. A sós, joghurtos tojásra rákanalaztam a liszteket és összekevertem. Kis víz máris kellett hozzá. Annyi vizet öntöttem hozzá, hogy tejföl sűrűségű lett a tésztám. Ezt most félretettem és később öntöttem hozzá még vizet, mert mint egy kis kelttészta sűrűsödik, dagad. A hajdinának és a tápiókának is tulajdonsága ez a „vízivás” 🙂
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
Ha nincs otthon joghurtod, vagy nem szeretnél tejterméket tenni a palacsintádba, használj egy csipetnyi szódabikarbónát. A joghurt és a szódabikarbóna is lágyítja a kisült palacsinta tésztáját. Amíg a tésztám sűrűsödött – ez akár negyed óra is lehet – addig a serpenyőbe szórtam egy jó maréknyi nyers napraforgómagot és közepes tűzön, időnként megrázogatva megpirítottam. Amint megpirult, át is öntöttem egy tálkába, hadd hűljön meg mire a tésztába teszem. Sütés előtt a tésztát újra felkevertem, (ha a tejfölsűrűségnél sűrűbb, kis vizet hozzá) és beletettem egy evőkanálnyi, már nem forró pirított magot. Jöhetett a sütés! A serpenyőbe tettem kávéskanálnyi vajat – ezt akár el is hagyhatod, vagy használhatsz valamilyen olajat – én imádom a vajat! Az első oldalát a palacsintának fedő alatt, a másikat fedő nélkül megsütöttem. A fedő miatt talán lassabban sül, mint a finomlisztes palacsinták, de sokkal ízesebb, táplálóbb süleményt kapunk. Én kicsit jobban megsütöm, mert így ínyenckedem 🙂 a finom, ropogós szélével !