Gofrit már sütöttem a múltkor rizsliszttel. Keresgéltem recepteket, és persze élesztőmenteseket. Találtam sokat. A legegyszerűbb megoldás mindig egy gyárilag elkészített lisztkeveréket használni. Azért egyszerű, mert ha az ember kipróbál közülük egy pár fajtát, megtalálja a számára legkönnyebben kezelhetőt, a legízletesebbet és az árban is legkedvezőbbet. Nincsenek keverési arányok, nem kell azzal foglalkozni, hogy vajon összeáll e a tészta stb. A lisztkeverékekben általában találhatóak olyan összetevők, amiknek a beszerzése esetleg nehézségbe ütközne, vagy pedig olyan kevés kell belőlük a lisztkeverékbe, hogy nem gazdaságos megvásárolni belőlük készleteket. Tehát ha gluténmentes lisztkeveréket szeretne valaki használni gofri sütéshez, csak biztatom- próbálja ki! Itt azonban álljon egy rizsliszt-kukoricaliszt keverék – minden egyéb összetevő, állagjavító nélkül !

Gofri kukorica és rizslisztből

Hozzávalók :

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3 dl tej
  • 11 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliáscukor
hajdinás palacsinta

Elkészítés:

A kukorica és a rizslisztet egy tálba öntjük, hozzákeverjük a sütőport. A tojássárgáját a cukorral, vaníliáscukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha, megolvasztott vajat. A tojásfehérjét is  hozzákeverjük, majd jöhet a lisztkeverék és a tej is. Állni hagyjuk a masszát egy fél órára a hűtőben- a kukoricaliszt be fog picit sűrűsödni.

A gofri sütőt bemelegítjük és egy kanál masszát teszünk bele, vigyázva arra, hogy mindenhova kerüljön belőle. És fontos! – rácson hűljön a kisült tésztánk ! Így valamelyest elkerülhető a felpuhulás.

Ez a gofri nem lesz roppanós mint a rizslisztes változat. Na persze, a rizslisztes se viszi túlzásba 🙂 – ezek a gluténmentes változatok nem úgy sülnek, mint a búzalisztes tesók. Viszont a lisztkeverékes tészták egyike másika nagyon hasonlít az eredeti gofri tésztára! Jó kísérletezést, kalandozást a sütés világában!

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!