Ma a másik húgom, a fia és a párja jönnek vacsorára. Sokat gondolkodtam, mi legyen a menü, mert az unokaöcsém is és a húgom is nagyon édesszájúak, viszont a sógoromnak vigyáznia kell a cukorral. A Rákóczi túrós nyert. Arra gondoltam, most ketté választom a tepsi tartalmát, a felét cukorral keverem ki , a másik felét viszont eritrittel édesítem. Csak meg kell jelölnöm, nehogy felcseréljük!

Rákóczi túrós

Hozzávalók (a tésztához):

  • 30 dkg Schar Mix B
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 dl tejföl
Rákóczi túrós

Elkészítés:

A tésztához 30 dkg Alfa-Mix-et és 15 dkg vajat elmorzsolunk, hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, 2 tojássárgáját, késhegynyi szódabikarbónát, 1 dl tejfölt, és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, zsírozott tepsibe tesszük, 180 fokon világosra sütjük, azután jön rá a töltelék.

Hozzávalók (a töltelékhez):

» 1/2 kg túró » 15 dkg cukor » 2 tojássárgája és külön a fehérje » 1 dl tejföl » 2 citrom reszelt héja » 2 vaníliás cukor » 2 evőkanál rizsdara »csipet só – A tetejére: » 4 tojásfehérje » 20 dkg porcukor » 1 teáskanál citromlé » baracklekvár

Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!

Közben a túrótöltelékhez a túrót áttörjük. Hozzákeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és a vaníliás cukrot. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a túrókrémhez forgatjuk. Az elősütött tésztát kivesszük, a sütő hőfokát 175 fokra mérsékeljük. A még forró tésztalapra szórjuk a rizsdarát, aztán elosztjuk rajta a tölteléket, és  visszatoljuk a tepsit a sütőbe kb. 40 percre. A tetejére a habhoz a tojásfehérjéket felverjük a cukorral és a citromlével. Habzsákba szedjük. A lekvárral megkenjük a megsült tésztát,majd s tojásfehérjehabot ráegyengetjük a tetejére. A tepsit visszatesszük a sütőbe, és megszárítjuk a tetején a habot- amikor kicsit aranylani kezd a teteje, akkor kész.

A cukros felét az eritrites féltől fogpiszkálókkal választottam el 🙂