A sütőtök ott narancssárgállik már ősz óta minden standon, ráadásul többféle formájú,színű és nagyságú. Nem mellesleg, itthon érik be, nem kell neki a szállítás tortúráján átesnie. Ja és hogy még egészséges is? Hatékony a meghűléses betegségek kezelésében és még a bőrünk is szebb lesz tőle 🙂 Azt hiszem, tényleg csak ízlés dolga, na meg a két izmos kar erejétől függ, hogy melyikből és mekkorát cipelünk haza. Édesség dolgában nekem a kanadai fajta a kellemesebb, abban ritkán csalódom. Akár megfőzöm, akár sütőben, vagy serpenyőben sütöm, szinte mindig édes, sűrű a püréje. A sütőben sült sütőtök püréje a legtömörebb, legszárazabb, de ha nem akarok nagy mennyiséget készíteni, akkor nem használom a sütőt, inkább a karikára vágott, meg sem hámozott sütőtök karikákat megsütöm serpenyőben. Egy darabig fedő alatt párolom pici vajjal, majd leveszem róla a fedőt és így puhul, sül meg készre közepes lángon. Tudom, vannak akik még cukrozzák vagy mézezik is, de szerintem így jó, ahogy van! Különben is: ne felejtsük el – a karamellizálás illatos, finom, csábító – DE a legnagyobb ellenség – sokat olvasni az egészségkárosító hatásairól.
Használjuk inkább a zöldségeket, gyümölcsöket édesítés nélkül, amennyire csak lehet!
Sütőtökös amerikai palacsinta, hozzávalók:
- 3 nagy tojás
- 1 pohár sütőtökpüré
- 1/3 pohár tej
- 3 ek barna cukor
- ½ tk só
- 1-2 tk vaníliaaroma
- 2tk sütőpor
- 2/3 pohár rizsliszt
- ½ tk őrölt fahéj
- ¼ tk őrölt gyömbér
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 1tk vaj a serpenyőbe
Elkészítés:
Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a tojások sárgáját, a sütőtökpürét,tejet,barna cukrot,só,vaníliaaromát – félretesszük. Egy másik tálban összekeverjük a rizslisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Most öntsd össze a két keveréket. Sűrű palacsinta tésztát kapsz, ne ijjedj meg egy két csomótól 🙂 Amikor jól összekeverted, tedd félre a tésztát.
A tojásfehérjéket verd nem túl kemény habbá.
Adagold a palacsintatésztához a tojásfehérje habot. Összekeverés közben igyekezz inkább összeforgatni a palacsintatésztával a habot, minél kevésbé törjön össze. Krémes, habos tésztád lesz.
Vajazd meg a palacsintasütőt és hevítsd közepesen forróra.
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
Merőkanállal önts a palacsintasütőbe kis halmokat ( mérettől függően 3-4 db) amik kicsit szétterülve még nem érnek össze sülés közben.
Addig süsd az első oldalukat, amíg kicsit barnul a szélük és a tetejük kis buborékot hajt. Akkor fordítsd meg őket és süsd meg a másik oldalt is 1-2 percre. Folytasd míg el nem fogy a tésztád.
Tálalhatod krémtúróval, lekvárral, vajjal, de finom ez magában is !