Tavaly Brazíliában töltöttem egy hónapot. Mielőtt kiutaztam volna, próbáltam tájékozódni, mi lehet a megoldás a gluténmentes étkezésemre. Megtudtam, hogy ahogyan ma már avilágon mindenhol, ott is megkaphatok mindent a bioboltokban. De mi lesz velem kirándulás közben, városnézés közben? Sao Paolo-ban ettem először a tápiókából, vagy ahogyan ők hívják, kasszavaból készült sajtos zsemleszerűséget. Kívül roppanós, belül omlós és ehhez a fenomenális sajtos zamat! Nagyjából nem is akartam többet mást enni, mert annyira finom! 🙂 Próbálkoztam itthon megcsinálni, eddig nem nagy sikerrel – de most megtaláltam a receptet! Íme tehát a brazil sajtos zsemle!
Brazil sajtos zsemle, hozzávalók:
- 1 pohár tej
- ½ pohár olaj
- 1 tk só
- 2 pohár tápiókaliszt
- 2 tojás
- 1 és ½ pohár parmezán sajt
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra és előkészítünk egy tepsit papírral kibélelve.
Összekeverjük a tejet, az olajat és a sót a főzőedényben alaposan és egészen forrásig melegítjük. Amint elkezd bugyborékolni, azonnal levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a tápióka lisztet és addig keverjük, amíg az egész elegyedik. A tésztánk kocsonyás állagú lett. Áttesszük a tésztát dagasztógépbe, vagy esetleg kézzel kezdjük dagasztani.Dagasztjuk géppel vagy kézzel addig , amíg teljesen sima nem lesz és áthűl. Egy kisebb tálba beleütjük a tojásokat, kissé felverjük, majd kettes fokozaton hozzákeverjük a tésztához két részletben. Várjuk meg amíg az első adag teljesen összekeveredika tésztával és akkor keverjük hozzá az egészet.
Ha ezzel a recepttel kapcsolatban kérdésed, észrevételed, vagy javaslatod merül fel, kérlek oszd meg velem! Szívesen veszem a tanácsokat, új praktikákat! Ha van egy-két jó recepted, akár az oldalra is felteszem a neveddel! Gyűjtsünk együtt egészséges ételeket; leveseket, főfogásokat, desszerteket!
A tál oldalára ragadó tésztát is kaparjuk le. Most beledagasztjuk a sajtot is a mixerrel. A kapott tésztánk ragadós,rugalmas, puha lesz , valahol a kelt tészta és a pite tészta közötti állagú. A porciózáshoz használhatunk kanalat, vagy fagyiskanalat, amivel kis halmocskákat formázunk a kibélelt tepsire. A halmocskák közötti távolság akkora legyen mint még egy gombóc. A kanalat mártsuk vízbe, hogy a tészta ne ragadjon rá. Tegyük be a kész tepsit a sütőbe és rögtön le is vesszük a hőfokot 180fokra. Süssük 25-30 percig, egészen addig, amíg a halmocskák megpuffadnak és kívül szárazak nem lesznek és kezdenek kis színt kapni. Amint kicsit meghűltek, lehet enni ! Nagyon finomak még melegen 🙂 El lehet tárolni akár egy hétig is őket légmentesen – akkor viszont evés előtt érdemes picit sütőben felmelegíteni.